wtorek, 10 lipca 2012

Leczo

Pierwsze kabaczki już zebrane. Czas na leczo. Proste, smaczne i sycące.

Składniki:
  • 2 kabaczki
  • 1 duża cebula
  • kiełbasa Chorizo (ok 200g) (dodaje paprykowego aromatu)
  • kiełbaski pieprzowe ( 5 szt)
  • lub każda inna dobrej jakości kiełbasa (ok 350 g)
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • sól, pieprz, oregano, chili
Kiełbasę pokrój na półplasterki i wrzuć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Podsmaż na złoto, jeśli w międzyczasie nie wytopi się z niej wystarczająca ilość tłuszczu, wówczas dodaj trochę oleju rzepakowego. Ja nigdy nie dodaję, bo kiełbaski pieprzowe są dość tłuste. Usmażoną kiełbasę przerzuć do dużego garnka, na pozostałym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzuć do garnka.

Kabaczka wyszoruj i pokrój w kostkę, wrzuć do garnka i zalej pomidorami z puszki. Dodaj szczyptę oregano i sproszkowane chili. Zagotuj (dolewając ewentualnie trochę wody) i trzymaj na niewielkim ogniu przez około godzinę czasem mieszając. Dodaj sól i pieprz do smaku.

Ja najbardziej lubię leczo z kromką razowego chleba na zakwasie ( wypiek własny, ale o tym później).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz