czwartek, 19 lipca 2012

Pieczone warzywa - my love

W przeciwieństwie do mojego męża, latem mogłabym zapomnieć o istnieniu mięsa (oczywiście wyjątkiem jest krwisty stek! ;) ). W poszukiwaniu szybkich i smacznych dań, na Pintereście znalazłam coś tak pysznego i prostego: http://voraciousvander.com/2011/12/05/the-best-way-to-cook-zucchini-and-carrots/

Pieczona cukinia i marchewka. W prawdzie nie jest to konkretny przepis, a jedynie wskazówka, jak szybko i prosto przygotować coś zdrowego.
Potrzebne będą:
2-3 marchewki
1 cukinia
oliwa z oliwek
ulubione przyprawy ( ja wybieram zioła prowansalskie i czerwoną paprykę w proszku)
papier do pieczenia
piekarnik nagrzany do 180 stopni C.

Warzywa kroimy w słupki, układamy na skropionym oliwą papierze do pieczenia. Warzywa smarujemy oliwą, posypujemy przyprawami i do pieca! Po 30 minutach w mieszkaniu już pachnie, a zrumienione warzywa czekają na zjedzenie. Cukinia robi się mięciutka, marchewka staje się słodka, wszystko pachnie ziołami i aż prosi o szybkie zjedzenie :) Nota bene, warzywa zniknęły tak szybko, że nawet nie zdążyłam ich sfotografować po upieczeniu ;) Ale zdjęcie z bloga Voracious Vander oddaje smak i aromat dania.

1 komentarz: